Műhelymunka 10.

  1. július 17., műhelymunka
Téma: vállalkozás alapítás és vállalkozói lét női szemszögből: A műhelymunka során áttekintettük azokat a tényezőket és motivációkat, amelyek befolyásolják a vállalkozás alapítást.

A közös gondolkodás és problémafelvetés során a következő megállapításokra jutottunk:

A munka sokaknak csak egy állandósult pénzkeresési lehetőség azon dolgok finanszírozására, melyek az életben valóban örömöt okoznak: utazások, a családi együttlétek, lakás, autó, személyes használati tárgyak stb.

Ezeknek az embereknek általában egy szint elérése után már nincs motivációjuk a szakmai továbblépésre. Az, hogy vállalkozásba kezdjenek, sokaknak meg sem fordul a fejében.

Vannak viszont olyanok, akik akár karrierépítés, akár a munkavégzés szabadságának egyfajta megteremtése miatt, vagy éppen egy hirtelen adódó lehetőség hozta helyzet kihasználásának érdekében vágnak bele egy saját üzletbe.

A vállalkozásnak előnye is, hátránya is van, szinte minden területen.

Aki megalkot egy céget, és elkezd vele életvitelszerűen foglalkozni, az sokszor rengeteg előnyét tapasztalja a vállalatalapításnak.

Az első és egyik legmeghatározóbb szó az talán az életvitel, hiszen amikor saját magunknak keresünk, akkor azt egyfajta életvitelként tesszük, a saját cégünk a saját „gyerekünk”. Ilyenkor nincs megalkuvás, hogy mivel foglalkozzunk, a munka sokszor okoz örömet, hiszen olyan dologba vágunk bele, melyet szívesen csinálunk. Ráadásul szaktudásunkat és tapasztalatainkat maximálisan kiaknázhatjuk, a menedzsmentet magunk alakítjuk, mi határozzuk meg, hogy saját cégünk szervezeti struktúrájában mi az, ami fontos, mi az, ami kevésbé érdekes. Az egyes területek fejlesztése is rajtunk múlik: ha érzékeljük a változtatás szükségességét, akkor nem kell engedélyt kérnünk a felettesünktől, abba az irányba tudunk elmozdulni, mely szerintünk a legjobb hatással lesz a vállalkozás életére.

Bár sokszor elhangzik az a mondat is, hogy egy saját vállalkozásnál előny, hogy az embernek nincs főnöke, ez azonban nem feltétlenül igaz. Főnök mindig van, egy vállalkozás számára a megrendelő vagy az ügyfél a főnök. Hiszen ő fizet, az ő igényeit és kéréseit kell a lehető leginkább kielégíteni a bevétel és az esetleges hosszú távú, jövedelmező kapcsolat zökkenőmentes kialakításának érdekében.

Előnyöket már jócskán soroltunk, most nézzük a hátrányokat!

Egy vállalkozás bürokratikus és felelősségteljes vezetéséről már esett szó, de most konkretizáljuk ezeket. Adózás, jogi kérdések és szerződések, könyvelési gondok, munkavédelem, előírások ismerete, betartása és betartatása. Ezek mind olyan kérdések, melyekhez egy cégvezetőnek akaratlanul is értenie kell, legalább alapszinten.

Az utóbbi években pl. az adatvédelmi intézkedések európai bevezetése adott okot a vállalkozásoknak a fejfájásra és a tanulásra egyaránt.

 

Comments are closed.