Tanulmányút 2. 2018. július 6-7., Nyíregyháza

TANULMÁNYÚT BESZÁMOLÓJA
  1. július 6-7., Nyíregyháza

 

Projektünk keretében a második tanulmányutunk Nyíregyházára vezetett, melynek célja az volt, hogy megnézzük mit tesznek az aktív időskor érdekében, mennyire működik az élethosszig tartó tanulás.

Nyíregyházáról néhány szóban:

Nyíregyháza megyei jogú város, Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye székhelye. Az ország keleti csücskében helyezkedik el, kb. 70-100 km-re az ukrán, a szlovák és a román határtól is. A mintegy 120ezer fős lakosú város gazdasága dinamikusan fejlődik az utóbbi években, a régió második legjelentősebb városa.

A város két legnagyobb foglalkoztatója a Michlein Hungária Gumiabroncsgyártó Kft és a Lego Manufacturing Kft.

Vonzó turisztikai célpont, Vadasparkja az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, ahol ráadásul még fóka és papagáj show is látható. A szállodaipar is folyamatosan fejlődik, egyre nagyobb az igény a kempingek mellett a magas színvonalú szállodákra is.

A tanulmányútról:

2018.07.06., péntek

A kétnapos tanulmányutat Nyíregyháza tágabb értelemben vett belvárosában, a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban kezdtük, ahol az intézmény munkatársai fogadtak bennünket.

Gabányi Ferenc kalauzolt végig a Művelődési Házon, ahol hamarosan NépmesePont nyílik (emiatt az épület egy része most az átépítés miatt nem volt látogatható) A megye első  és egyetlen ilyen jellegű „játszóházának” fognak otthont adni, ahová óvodásokat, kisiskolásokat egyaránt várnak, hogy a népmesékkel fejlesszék a gyermekek anyanyelvi kompetenciáit nonformális és informális formában.

A művelődési háznak jelenleg több futó projektje is van, a hamarosan nyíló NépmesePont mellett az EFOP-3.3.2-es programjukkal is a fiatalabb korosztályt célozzák meg. A környék nevelési-oktatási intézményeivel kötött együttműködési megállapodások értelmében szakköröket, témanapokat, kulturális órákat, kompetencia fejlesztő táborokat szerveznek.

A művelődési ház már az 1990-es évek végétől nagy hangsúlyt fektetett a felnőttképzésre, segítették a fiatal felnőttek érettségihez jutását, majd informatika oktató termet rendeztek be PHARE támogatásból, aminek köszönhetően ECDL bizonyítványt is szerezhettek az itt tanulók. Emellett nem hanyagolták el azokat sem, akik szakmát szerettek volna tanulni. Számukra számos OKJ-s képzést kínáltak. A felnőttképzési akkreditációt követően akkreditáltatták az intézményt. Több HEFOP-os és TÁMOP-os projekt kapcsán is végeztek felnőttképzést, elsősorban munkanélküliek számára, akik így a nyílt munkaerőpiacon könnyebben el tudtak helyezkedni, mert szakmát és hozzá megfelelő tapasztalatot is szereztek.

A formális tanulási formák mellett persze a hagyományos közművelődési formáknak is egyre nagyobb számban biztosítottak teret, így informális és nonformális módon, észrevétlen jelleggel az ide járó emberek folyamatosan képezték magukat, kompetenciáik fejlődtek.

Erre a tapasztalatra építve pályáztak szintén sikeresen az EFOP-3.7.3 projektben.  A projekt keretében bevont kb. 150 fő különböző kompetencia fejlesztő szakkörökön, műhelyfoglalkozásokon vesz részt, meghatározott rendszerességgel.

Gabányi Ferenc bemutató előadása után Kiss László előadása következett, aki a hátrányos helyzetű személyek képzése során szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk.

A helyszínen lehetőségünk nyílt beszélgetni a Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület tagjaival, akik nyugdíjas koruk ellenére rendkívül mozgalmas életet élnek. Nem hiányozhatnak a város egyetlen rendezvényéről sem, de ha hívják őket, akkor szívesen fellépnek a megye távolabbi pontjain is.

A művelődési házból a belváros felé vettük az utunkat, ahol már várt bennünket Cservenyák Katalin újságíró, idegenvezető.

Tőle képet kaptunk a város történelméről, az egyház közösségformáló erejéről, a városban működő közművelődési intézményekről. A könyvtár és a művelődési központ meglátogatása során lehetőségünk nyílt helyi szakemberekkel is beszélgetni a fennálló társadalmi problémákról, jó gyakorlatokról.

A vacsorát követően ellátogattunk egy helyi fagylaltozóba. Ez önmagában nem lenne érdekes, de lehetőségünk nyílt a tulajdonossal is beszélgetni. Már közel 30 éve működtetik fagyizójukat, két felnőtt gyermekük van. A hölgy elmesélte, hogy gyermekei a tanulmányaik befejezését követően több mindenben is kipróbálhatták magukat, külföldön is dolgoztak, tapasztalatot szereztek. Ők szülőként hiába szerették volna, hogy a családi tradíciót folytassák, nem akarták. Évek teltek el így a gyermekeik „útkeresésével”, mire megértek arra, hogy belássák, nekik is érdemes belevágniuk egy fagylaltozó üzemeltetésébe. Persze a működési időszakban sok munkával jár, de télen kvázi a pihenésé a főszerep. Mindkét gyermeküknek sikerült forgalmas út mellett fagyizót nyitnia, amivel meg tudták teremteni saját egzisztenciájukat. Fia azóta idén már újabb fagylaltozót is nyitott. Azt mondta, hogy anyaként nincs ennél nagyobb boldogság, minthogy a közelben tudhatja gyermekeit és a családi tradíciót folytatva ők is fagylaltozót üzemeltetnek.

2018.07.07. szombat

A délelőtt folyamán a Nyíregyházához tartozó Sóstón tettünk sétát, ahol megnéztük, hogy a családok számára milyen szabadidő eltöltési lehetőségeket biztosítanak. Sajnos a Múzeumfalu felújítás miatt zárva volt, de a többi létesítményt körbe tudtuk járni, bár idő hiányában sajnos nem jutottunk be. A Vadaspark előtt már nyitásra kígyózó sorok álltak, a parkolóhelyeket hiába bővítik, a későn érkezőknek nem nagyon marad hely. Mind a Vadasparkba, mind a Strandra busszal, Szlovákiából is érkeznek vendégek. A tó mellett hangulatos játszóteret alakítottak ki, ahol a gyerekek Süsü, a sárkány figurájával is találkozhatnak.

A sóstói séta után kilátogattunk a 68. Vasutasnapra, ahol lehetőségünk nyílt találkozni a Tirpák Kulturális Egyesület tagjaival is. Aktív életet élő nyugdíjasokról van szó, akik a ápolják a Nyíregyházát körülvevő bokortanyák lakosságának hagyományait, gyűjtik a népdalokat, citerázni tanulnak. Illyés János, nyugalmazott mozdonyvezető az egyesület vezetője, aki elmondta, hogy a nyugdíjazását követően csatlakozott az egyesülethez és nagyon élvezi, hogy ilyen hasznosan töltheti idejét. Szereti, hogy megbecsülik őket és számos fellépésük is van a megye több pontját, de hívták már őket külföldre is.

Dr. Stágel Bence

Comments are closed.