Tanulmányút 3. Balatonszemes 2018. augusztus 22-23.

 A szakmai terv alapján harmadik tanulmányutunkat Balatonszemesre szerveztük, 2018. augusztus 22-23-án.

A tanulmányutunkon a Népesedési Kerekasztal javaslatait vitattuk meg a nők foglalkoztathatóságának javításáról, valamint olyan szervezeteket is meglátogattunk, melyek segítik a családi értékek megőrzését.

 

Balatonszemesről:

Balatonszemes a Balaton déli partjának közepén, a 7-es főút mentén, Budapesttől 130 km-re, Balatonlelle és Balatonszárszó között, egy enyhe lejtős dombháton fekszik. Megközelítése közúton és vasúton is jó, a fürdőszezonban gyakran közlekednek a vonatok és a buszok is. Autóval M7-es autópályáról és a 7-es főútról közvetlenül elérhető.

Településre a családias hangulat jellemző: kempingjeik, üdülőik sok visszatérő vendéget fogadnak. Az utcák, a terek rendezettek a házak szépen gondozottak, a szemesiek szeretik az otthonukat. Rengeteg virág díszíti környezetüket. A község egy dombhátra és annak lejtőjére, a vasútvonal feletti víztől alámosott magas domboldalra épült, a tulajdonképpeni fürdőtelep, pedig a vasút alatt a tóparton húzódik, melynek központja a kikötő. A Balaton közelsége miatt Balatonszemes lakosságának száma a nyári időszakban tízszeresére növekszik.

A nyári időszakban a turizmus miatt, akár tízszeresére is nőhet a lakosság száma. Főleg budapesti nyaralók lepik el péntek délutántól vasárnap estig Szemest. Egyre többen vesznek saját nyaralót, vagy apartmant az újonnan épülő apartmanházakban. Sokan vannak, akik a főváros közelsége miatt már a kora nyári időszakban leköltöznek a Balaton mellé, egészen őszig maradnak, és onnan járnak dolgozni Budapestre.

 

  1. nap

Tanulmányutunk fő helyszíneként a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumot választottuk, mely központi szerepet tölt be a lakosság életében.

A Művelődési házban Farkas Zsuzsanna az intézmény igazgatója fogadott bennünket, aki mesélt a Művelődési Ház tevékenységéről.

Zsuzsáról fontos megemlítenünk, hogy 4 gyermekes édesanya, aki jelenleg Budapest és Balatonszemes között ingázik, de igyekszik megtalálni az összhangot a család és a munka között. Intézményvezetőként nem feltétlenül csak helyben dolgozik, laptopról, telefonról, bárhonnan tudja irányítani a művelődési házzal kapcsolatos szervezői munkákat, de  a hét nagyrészében személyesen is jelen van.

Megtudtuk, hogy a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum – ahogyan nevéből is kitűnik – több közösségi művelődési funkciót ölel fel. Az intézmény közművelődési-szakmai munkája mellett idegenforgalmi és lokális gazdaságfejlesztési feladatokat is ellát.

 

A Művelődési Ház lakossági alapfeladatai:

– a tárgyi és szellemi kultúra értékeinek létrehozása, megőrzése, közvetítése;
– kulturális műsorok, rendezvények, szakmai fórumok, kiállítások szervezése;
– közösségi színterek működtetése;
– a helyi lakosság életminőségének javítása;
– az általános és szakműveltség terjesztése, ízlésformálás, tudásátadás;
– az oktatási kiegészítő, segítő programok, tehetséggondozás támogatása;
– ifjúsági információs és szolgáltató tevékenység;
– különböző művelődési formák (ismeretterjesztő előadások, fórumok szervezése, művészeti alkotóműhelyek, amatőr együttesek szakmai támogatása, szakkörök, klubok, közhasznú tanfolyamok működtetése a minden korosztály számára;
– a települési kulturális programok és állami ünnepek koordinálása;
– egyéb közösségi, társadalmi tevékenység, lakossági fórum és információszolgáltatás;

 

A Könyvtár feladata:

A Szemesi Olvasókör  története több, mint 100 éves-, míg könyvtárunk 50 éves múltra tekinthet vissza.
A Szemesi Olvasókör 1913-ban alakult, 1924-ben gróf Hunyady József saját ingatlan adományozott részére. A szemesi közélet meghatározó részeként működött, tagjai művészeti produkciók, műkedvelő előadások szervezésével is fáradoztak. Az Olvasókör 1950-ben szűnt meg, amikor Népkönyvtár néven szervezték újjá. 1963-ban költözött a mai művelődési ház épületébe, majd 1994-től a művelődési házzal összevontan működik.

  1. decemberétől a könyvtár a Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtár Könyvtári Szolgáltató Rendszeréhez tartozik. Jelenleg mintegy 6000 kötetes állománnyal rendelkezi.

 

A Könyvtár feladatának tekinti, hogy az érdeklődők legszélesebb köre számára biztosítsa a magyar és az egyetemes kultúra kincseinek megismerését, a folyamatos önművelést, a színvonalas szórakozást, a szabadidő hasznos eltöltését.

 

Ennek érdekében támogatja:

–  az egyéni tanulást, önképzést;
– az állampolgári jogok gyakorlásához szükséges közhasznú ismeretek megszerzését;
– a település és környéke természeti értékeinek, kulturális és néprajzi hagyományainak bemutatását, gyűjtését;
– a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók, valamint a hátrányos helyzetűek (vakok, gyengén látók, mozgásukban korlátozottak) ellátását;
– a gyermekek olvasási kultúrájának, önálló ismeretszerzésének segítését.

A művelődési ház, mint az a leírásból is látszik, igyekszik széles-spektrumú programokat kínálni, hogy a település lakossága megtalálja a kedvére való szabadidő eltöltési lehetőséget, közelebb hozva egymáshoz ezzel a családokat is.

 

Fenyák Évától előadást hallottunk arról, hogy a környéken milyen uniós fejlesztések zajlanak.

Kiss László pedig a Népesedési Kerekasztal javaslatait ismertette velünk.

 

  1. nap

 

Reggeli után a balatonszárszói József Attila Emlék Házat látogattuk meg. Balatonszárszó neve összefonódik a költő halálával, aki szanatóriumi kezelése után 1937. november 4-én került Szárszóra, az egykori Horváth-panzió épületébe, ahol akkoriban nővérei laktak. Az egykori panzióban 1955-ben nyílt meg a József Attila életét és pályáját bemutató kiállítás. A hivatalos József Attila Emlékmúzeum 1972-től fogadja a látogatókat.

A hazai kulturális terek sorában egyedülálló interaktív múzeum. A tárlat a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

A múzeum interaktív kiállítását követően szabad programunk volt. Aki akart annak a fürdőzésre is volt lehetősége.

Balatonszárszón kerül minden évben megrendezésre a Szárszói találkozó, ami értelmiségi találkozó. A találkozó célja, hogy a közélet legkülönbözőbb területeit, azaz a politika, a gazdaság, a társadalomtudományok és a művészi élet meghatározó szereplőit egy fedél alá hozza, hogy közöttük párbeszédet serkentsen a hazai politikai és társadalmi problémák legfontosabb kérdéseiről.

A tanulmányutat ebéddel zártuk.

Balatonszárszó és Balatonszemes meglátogatása során azt is megtapasztaltuk, hogy a balatoni idegenforgalmi szezon augusztus 20-án sem ér véget. Számtalan kikapcsolódási lehetőséget tartogatnak az idelátogatók számára, tartalmas és izgalmas kikapcsolódást biztosítva a családoknak.

Egymást érik a különböző fesztiválok, legyen szó akár a Bujtor István Filmfesztiválról, vagy egy Lecsó fesztiválról, az idelátogatók találnak kedvükre való kulturális programot.

Comments are closed.