Tanulmányút 6.

  1. májusában Nyíregyházára látogattunk, illetve látogatásunkat kiegészítettük Kisvárdával, Fényesliltkével és Dögével is.

Fényeslitkén a község polgármester fogadott bennünket, aki bemutatta, hogy a családok számára milyen kedvezményeket, támogatásokat biztosítanak. Ilyen például, hogy az ide születő csecsemők számára térítésmentesen biztosítják a rota vírus elleni védőoltást, vagy hogy az általános iskola felső tagozatától kezdve ösztöndíjat fizetnek a diákoknak, egészen felsőfokú tanulmányaikig. Szívesen fogadják a településükre beköltözőket, akik elsősorban Kisvárda közelsége és a kedvezőbb lakásárak miatt költöznek hozzájuk, de szeretnénk, ha a közösségük szerves tagjaivá válnának.

Döge polgármesterével a Rétközi-tónál találkoztunk. A helyszín választás nem volt véletlenszerű a Polgármester Úr részéről, hisz azt szerette volna prezentálni számunkra, hogy az elmúlt években milyen turisztikai fejlesztések zajlottak a térségben és ez hogyan képes közvetett módon munkahelyeket teremteni. A megnyitás előtt álló Hobbit Lak Erdei Iskola az idelátogatóknak természetközeli élményt nyújt, megismerjék a megújuló energiák felhasználási módját, a természettel harmóniában való együttélést. Tervei szerint a tó mellett strand is kialakításra kerül, emellett sporttáborokat is szerveznek majd, biztosítják többek között a kajakosok felkészülését. Elképzelése szerint ezek az elsősorban turisztikai fejlesztések olyan másodlagos hatással bírnak, melyek hozzájárulnak az itt élők életminőségének javításához is, megfelelő vállalkozói kompetenciák birtokában vagy azok fejlesztésével saját vállalkozásokat alapítanak, például büfét vagy kisboltot nyithatnak a strand közelében, kézműves foglalkozásokat tarthatnak az erdei iskolába látogatóknak, stb.

Kisvárdán egy olyan kávépörkölő manufaktúrába látogattunk el, melyet szintén külföldön is dolgozó, majd onnan hazatérő fiatalok alapítottak. 17 év után tértek haza Írországból, ahol a kávé szerelmesei lettek. Baristaként megtanulták a kávékészítés fortélyait, versenyeken indultak, majd később a kávézót vezető Anita érzékszervi bíróként bírálta a különböző kávékat. Férje és annak barátja vezetik a kávépörkölő manufaktúrát, különböző tréningeket tartanak, amire nem csak itthonról, hanem külföldről is érkeznek tanítványok. A közlekedésben nagy segítséget jelent a Debreceni Repülőtér, hisz így az utazási idő a tréningen résztvevők számára jelentősen lerövidül. A fiatalok sokat köszönhetnek a külföldön szerzett tapasztalaiknak és kapcsolataiknak, idehaza most ezt próbálják kiaknázni, nem kevés sikerrel.

Nyíregyházán lehetőségünk volt találkozni a Vállalkozó Anyukák Klubjának tagjaival, akik szakértelmükkel segítve a csoport tagjait bátorítják egymást az önálló vállalkozás megvalósításában.

 

Comments are closed.