A nők munkaerőpiaci helyzete I.

Magyarországon a nők foglalkoztatási rátája (2015-ben 57,8%) jelentősen elmarad a férfiakétól (2015-ben 70,3%) Ennek az eltérésnek az egyik legfontosabb oka abban keresendő, hogy a magyarországi nők szülés után az európai átlagnál lényegesen később térnek vissza a munkaerőpiacra, ugyanakkor a különbséget az is meghatározza, hogy a családok többségében a nők gondozzák a fogyatékos, idős hozzátartozókat.

A női foglalkoztatási helyzetet negatívan befolyásolja az is, hogy – ugyan 2010 óta Magyarország kormánya több olyan rendszerszintű átalakítást hajtott végre, amely a kisgyermekes anyák szülés utáni munkaerőpiacra való visszatérését kívánja segíteni mind a keresleti, mind a kínálati oldalon – a magyar munkaerőpiac nem elég rugalmas.

A Munkahelyvédelmi Akció 2+1 évig járulékmentességet és járulékkedvezményt biztosít minden GYEDről, GYES-ről, GYET-ről visszatérő kisgyermekes munkavállalót foglalkoztató munkáltatónak a munkabér első 100 ezer Ft-ja után (többgyermekesek esetében 3+2 éven keresztül).

A Munkahelyvédelmi Akciónak köszönhetően a gyedről, gyesről visszatérő anyák körében 40 ezer fő után érvényesítettek kedvezményt a munkáltatók.

 

Comments are closed.