V4 találkozó – 2019. május

2019 májusában találkozót tartottak a Visegrádi Országok, ahol a fő téma a család és a család stabilitása volt a térségben. A lélekszám hosszú távú stabilitásának alapja a család, így nagyon fontos és kiemelt szerepet kell biztosítani a családok támogatásának, minden területen.

A V4-ek mindegyike küzd azzal a helyzettel, miszerint a lélekszám és a születések száma csökken. Ráadásul egy viszonylag friss felmérés szerint hiába mutat mindenhol emelkedő tendenciát a GDP, a családok egy jelentős része kevesebb gyermeket vállal, mint amennyit családalapításkor tervezett. A párok gyermekvállalása ráadásul kitolódott. A korábbi 24 – 25 éves korhoz képest ma nagyjából 30 éves korban gondolják úgy a fiatal felnőttek, hogy gyermeket vállalnak és családot alapítanak.

 

Mind a szlovákok, mind a lengyelek és a csehek is, Magyarországhoz hasonlóan aktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Az utóbbi években a V4-es országokban a helyzet és a születésszám kissé javuló és emelkedő tendenciát mutat, ám ez kevés a sikerhez.

 

Összegezve elmondhatjuk, hogy a térség minden országa prioritásként kezeli a családok helyzetét.

Comments are closed.