Adózás Szerbiában

A szerbek nem kis erőfeszítéseket tesznek azért, hogy segítsék a munkavállalókat és elsősorban megállítsák az elvándorlást. Nem egészen egy évvel ezelőtt arról is olvashattunk, hogy akár 70%-os adókedvezmény bevezetését is fontolgatja az ottani kormány azoknak, akik külföldi munkavállalásból térnének haza. Évente 50–60 ezren is elhagyják Szerbiát, sőt, az utóbbi tíz évben több mint félmillió ember hagyta el az országot, így az intézkedés alapja érthető. Szerbiában hasonló számok vonatkoznak a cégekre és munkavállalókra, mint Magyarországon. Szerbiában a társasági adó mértéke 10% Az ÁFA-kulcs 20%, a csökkentett ÁFA 8% (pl. élelmiszerekre, stb.) Az SZJA-kulcs 20%, a munkabér személyi jövedelem adója 12%. Szerbia jelenleg nem csak a külföldi munkavállalók hazacsábításán fáradozik erősen, de a külföldi befektetők számára is vonzóvá kívánja tenni az országot.

Jelentős adókedvezmények illetik meg azokat a cégeket, akik nagyobb tőkét vagy befektetést eszközölnek déli szomszédunknál. A szerbek mindemellett a fenntarthatóságra is odafigyelnek. Vámmentes kereskedelemről állapodtak meg pl. Oroszországgal, így a két állam között teljesen szabad a kereskedelem. Emellett a legtöbb balkáni állammal is együttműködést folytat, melynek értelmében sok termék szintén mentesül a vám alól pl. Macedónia, Horváthország vagy Albánia esetében. Mivel Szerbia nem az EU tagja, így ezek az intézkedések szükségszerűek és logikusak is.

Szerbiára érdemes figyelmet fordítani az elkövetkezendő években, hiszen intézkedései előre mutatást és tenni akarást tükröznek.

 

Comments are closed.