Szlovák adórendszer

Északi szomszédunknál a családsegítő intézkedések és az adózás kissé mást jelent, mint hazánkban. A szlovákok az EU csatlakozáskor az úgynevezett „háromszor 19-es modell” használatát vezették be, mely azt jelenti, hogy mind a személyi jövedelemadó, mind a társasági adó, mind pedig az általános forgalmi adó mértéke 19% volt. Ez a szám azóta ott is növekedett, de még mindig jelentős adókedvezményekkel bírnak a Szlovákok a többi országhoz képest. Szlovákiában az általános forgalmi adó mértéke jelenleg 20%, a csökkentett, vagyis kedvezményes ÁFA mértéke 10%. Mindehhez hozzájön az is, hogy Szlovákiában kevesebb adónem van, mint hazánkban. Nincsenek pl. helyi adók, és a kedvezményes ÁFA több késztermékre és élelmiszerre is használható. Cégek esetében fontos a társasági adó kérdése, mely Szlovákiában 21%, ez a magyarországi 9%-hoz képest jelentősen több. Északi szomszédunknál azonban az osztalék kivétele kedvezőbb lényegesen. Ott 7%-ot kell megfizetni utána, Magyarországon ez az érték 15%.

A szlovákiai SZJA mértéke jelenleg is 19%. Ez 25%-ra ugrik, 35.000 EUR bevétel felett.

Látható tehát, hogy Szlovákiában talán kissé kedvezőbb az adózási rendszer, bár vannak esetek, ahol rosszabbul járnak az ottani adózók, pl. a kis és középvállalkozások.

Egy átlagos munkavállaló esetében azonban csökkentett terhekről beszélhetünk. Ugyanazon bruttó bérből egy szlovák munkavállaló, megközelítőleg 20%-kal többet kap kézhez, mint ugyan ilyen bruttó bérrel bejelentett magyarországi társa.

Érdekes jelenség, miszerint egy szlovák ügyvezető esetében ugyanazon munkabér mellett kisebbek a járulékok, mint a munkavállalók esetében. Ez csak abban az esetben igaz, ha ügyvezetői szerződése van és nem munkaszerződése. Ez a forma nálunk nem ismert.

 

Szlovákiában tehát nem feltétlenül rosszabb a helyzet, mint hazánkban, bár az eljárásrend más.

Comments are closed.