Vállalkozás alapítása külföldön

Szlovákia a közelsége, valamint a magyar nyelv használata miatt kedvelt helyszín vállalkozás alapításhoz a magyar vállalkozók körében is. Itt egy korlátolt felelősségű társaság már 5000 euró nagyságú törzstőkével alapítható, az alapítás kb. 12 napot vesz igénybe. Az adóadminisztráció sajnos itt sem egyszerűbb, mint hazánkban.

Szerbiában már 500 euró összegnek megfelelő törzstőkével alapítható Kft (DOO). Mivel Szerbia szabadkereskedelmi megállapodást kötött Oroszországgal, valamint a CEFTA-n keresztül számos volt Keleti-blokkba tartozó állammal való kereskedés során is alacsony vámtarifa érvényes. A befektetők részére jelentős adókedvezményeket és támogatásokat biztosítanak.

Romániában Kft. minimális, 200 Lejnek megfelelő összegű törzstőkével alapítható, viszont az áfa regisztráció nehézkes. Akár egy személy is alapíthat ilyen céget, de a részvénytársasághoz már több fő kell. Itt a minimum tőke, ami az alapításhoz szükséges 50.000 eurónak megfelelő román lej. Kötelező a könyvvizsgáló és a cenzor alkalmazása. A magánvállalkozói engedélyeknek 2 csoportja van, az egyik foglalkoztathat alkalmazottat is, míg a másik nem, ezt érdemes már előre átgondolni. Ezek alapítási költsége minimális, nincs minimális alaptőke előírva.

Comments are closed.