Tanulmányút 8.

  1. november elején Miskolcra és környékére látogattunk el.

Miskolc és a környéke az utóbbi években és évtizedekben végbemenő népességcsökkenésének oka, a fent leírt műszaki szakmák és technológiák, de legfőképpen az ipar eltűnésére vezethetők vissza.

A városvezetés eddig mindent megtett annak érdekében, hogy a fiatalok motiváltak legyen az „itthon maradásra”.

Olyan nagy és multinacionális cégek telepítettek gyárat a Miskolc határaiban tudatosan kialakított ipari parkokba, akik felismerték, vagyis felismertették velük, hogy a Miskolci Egyetem komoly szakemberképzése nagy előrelépés lehet a munkaerőhiány megoldásában, a hely és a város adottságai és infrastruktúrája pedig alkalmas a nagy beruházások hatékony és költségkímélő megoldásaira.

 

Ezek az intézkedések az elvándorlást Miskolc térségéből és az agglomerációs körzetből némiképp megállították, sőt még hazatelepülőkről is tudni, akik az elmúlt évtizedekben visszatértek szülővárosukba.

 

A térség kistelepüléseinek lakói szintén helyet kapnak ezeknek a vállalatoknak az életében. A Miskolcra való beköltözés helyett, külön megállapodásra olyan magán buszjáratokat finanszíroznak a nagyvállalatok, melyek a legkisebb településekről is behordják a dolgozókat a munkahelyükre, ezzel valamilyen szinten megakadályozva a falvak és községek elnéptelenedését és lassítva az urbanizációs folyamatokat.

 

Miskolcon tehát számos olyan törekvés van a kultúra és az ipar területén is, amelyek ösztönző hatással vannak az itteni családalapításra és munkavállalásra.

 

Természetesen ez sokszor nem elég, a fiatalok útkeresése, de inkább tapasztalatlan kíváncsisága felülírhatja a városvezetés minden próbálkozását, mely talán szükséges is ahhoz, hogy ezek az emberek érett gondolkodású, tetterős fiatalként telepedjenek le végleg Miskolcon megtapasztalva azt, hogy életkörülményei és feltételeik itt is megfelelő mértékben és kielégítően megteremthetők.

 

Második tanulmányutunk alkalmával Miskolc mellett Rudolftelepig utaztunk. A frissen megválasztott polgármester mester beszélt arról az elképzeléséről, hogy a faluban üresen álló ingatlanokat az önkormányzat felvásárolná, vállalkozók bevonásával felújítanák, így a leendő vásárlók akár azonnal költözhető ingatlanhoz jutnának. Bíznak a Falusi CSOK céljában, így abban, hogy a csökkenő lakosságszámú és elöregedő településük fiatal családok számára is vonzó lehet.

Lehetőségünk volt találkozni helyi fiatalokkal is, akik jelenleg Miskolcra vagy Kazincbarcikára járnak iskolába, de egyikük sem kollégista, inkább buszoznak mindennap, de jobb szeretnek otthon lenni. Az iskola elvégzését követően is szeretnének a településükön maradni, bár tisztában vannak vele, hogy munkalehetőség csak a környező nagyvárosokban van.

A helyi művelődési ház fontos feladatának tekinti, hogy a helyiekből ismét közösséget kovácsoljon, ehhez a fiataloknak társas-játék esteket, az idősebbeknek klubfoglalkozásokat tartanak, könyvtárat tartanak fent.

 

 

Comments are closed.