Műhelymunka 12.

  1. november 19. Műhelymunka
Műhelymunkánk témája a lakhatási problémák és azok megoldása volt.

Korábbi műhelymunkánk során ebben a témában a bérlakásprogramot boncolgattuk, mely a hátrányos helyzetű társadalmi rétegnek jelenthet megoldást. Mai műhelymunkánk során figyelmünket egy normális körülmények között élő család lakhatási problémáira irányítottuk. Jelen kiadvány készítésekor Hazánkban az átlag nettó jövedelmet figyelembe véve 20-25 évet kell sprórolni arra, hogy egy család saját lakáshoz jusson. Persze a helyzet még rosszabb, ha közben már albérletet is fizetni kell. Az utóbbi évek ingatlanárainak emelkedését némileg ellensúlyozza a Családok Otthonteremtési Kedvezménye hazánkban, illetve a szomszédos országokban is igénybe vehető hasonló, bár kisebb összegű kedvezmények, azonban még így is jelentős önerő lehet szükséges.

Szlovákiában a fiatal házasok kedvezményes, 1%-os kamatozású hitelt igénylehetnek, maximum 75.000 eurós összegig, melyből gyermek születése esetén, gyermekenként 2.000 eurót elengednek, maximum 3 gyermekig.

Szlovákiában is működik a lakástakarékpénztári rendszer, azonban a feltételek itt sem olyan kedvezőek, mint amilyenek Magyarországon voltak korábban. Kétségtelen, hogy az állami támogatás mértéke hazánkban magas volt és mindenki megkapta a befizetése után a 30%-os, de maximum 72.000.-Ft-os támogatást, addig Szlovákiában a maximális támogatás mindössze 70 euro.

Szintén Szlovákiában 2016-ban vezették be azt a bérlakás építési programot, melynek keretében az önkormányzatok a kivitelezési költségek 50%-ára pályázhatnak támogatásként, a fennmaradó összeget pedig hitelből finanszírozhatják, így olyan jellemzően 2 szobás lakásokat építhetnek, amelyet a 35 év alatti fiatal párok vehetnek igénybe, maximum 3+3 évre.

Ezzel a programmal a fiatalok önálló életkezdését igyekeznek segíteni, hisz nem épül annyi új ingatlan az országban, mint amennyi házasság köttetik évente. Hasonló program nálunk is létezett „Fecskeház” program néven, ahol feltétel volt a fiatalok lakáscélú megtakarításának vállalása is.

Az Unión belül Romániában laknak a legtöbben saját tulajdonú ingatlanban, azonban ez korántsem annyira jelent jó helyzetet, hisz az ingatlanok a legtöbb esetben lelakottak, sok esetben hiányzik a megfelelő komfort. Mivel magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya, így a bérlakás szektor alulfejlett, pedig itt is nagy szükség lenne rá.

 

 

Comments are closed.